Sprookjes in Therapie

Sprookjes in therapie
Werken met sprookjes en verhalen is een therapeutische werkvorm die niet zo heel bekend is en daarom helaas ook wel onbemind. Bij het horen van het woord sprookje denken mensen vaak dat het kinderverhalen zijn en voor kinderen is bedoeld, maar niets is minder waar. Werken met sprookjes en verhalen in therapie is een geweldige en milde werkvorm bedoeld voor cliënten vanaf 18 jaar.
Want sprookjes behandelen universele menselijke problemen. We kunnen allemaal ons eigen levensverhaal en onze eigen actuele problemen in onze ontwikkeling in de spiegel van het sprookje bekijken. Juist door de opbouw en de krachtige beelden van sprookjes en verhalen kunnen we ons eigen beelden in een ontwikkeling/ groeiproces plaatsen. Beweging is het doel, en samen met de held of heldin kunnen we dit gaan doen. Hoop is hierin ons perspectief. Ook laat het sprookje ons zien hoe menselijke ontwikkeling sterker is dan verleiding, betovering of beproeving. Door de symbolische taal sluit het aan op de problemen in ieder ontwikkelingsfase, maar biedt ook structuur om door je problemen heen te gaan.


De weg naar het licht gaat door de schaduw heen
Belangrijk bij deze werkvorm is dat er altijd eerst biografie wordt uitgewerkt. Je leven zoals dat nu is met de pijn en blokkades die je nu ervaart en die naar de schaduw zijn verdrongen. Bewust worden is immers de ervaring verwerken en begrijpen. Als je dit niet doet dan wordt de weg van het onbewuste een vermijdingsmechanisme. Bv je verdwaald onderweg naar toe ergens en denkt dan maar dat het vast niet de bedoeling is geweest dat je ernaartoe ging in plaats van dat je inziet dat je angst had voor daar waar je naar toe op weg was.
Een probleem al wel weten is het makkelijkste stuk maar het in beweging brengen is een stuk lastiger, daar is moed voor nodig. Een schijnoplossing is honderd keer makkelijker dan terug naar de put en daar weer uit moeten klimmen om weer naar het licht te kunnen. Het onbewuste geeft problemen op maat, we luisteren bijna niet meer en nemen het niet meer serieus en dus wordt het steeds grimmiger en komt het als een boemerang bij ons terug.
Ook in het tijdschrift Happinez nummer 4 2017 wordt aandacht besteed aan zeven belangrijke levenslessen die je in sybolische vorm in veel sprookjes tegen komt.
Les 1: Trek de wijde wereld in, het leven is een reis de diepte in.
Les 2: Het leven geeft ons soms onmogelijke opdrachten, maar er komt hulp uit onverwachte hoek.
Les 3: Heb aandacht voor het kleine en leef geaard in contact met de natuur.
Les 4: Wie goed doet, goed ontmoet.
Les 5: Kom in actie, wend je levenskracht aan.
les 6: Pas na lijden en louteren vinden we ons ware aard.
Les 7: Eind goed, al goed, de ziel is gegroeid hoe de ervaring ook is geweest.